HUVUDSPONSORER:

Senaste kommentarer
h4 hemsida13 hemsida11 hemsida12

Århundradets kortaste masstart

Efter en lång resdag är vi snart framme i Val Mustair där de två första etapperna på touren ska köras. Eller rättare sagt den lilla byn Mels, ett stycke längre ner i dalen på lågland, där vi bor eftersom det inte är lönt att börja acklimatisera sig på höjden vi ska tävla på.

I Val Mustair kör vi först en sprint och därefter 5 km masstart.
Jag trodde förstås att det stod fel när jag läste programmet. 5 km. Är det ens möjligt att köra det som masstart? De måste väl mena 10 km. Eller att det är individuell start? Masstart kortare än 10 km var onekligen ett nytt påfund.
Efter att ha kollat upp saken visade det sig dock alltså inte vara något tryckfel. 5 km masstart är det vi verkligen ska köra. Århundradets kortaste masstart alltså. Kortaste sedan man körde Skinnarloppet i damer 13 typ.

Inte helt oväntat för det mig åter in på ämnet jag behandlade här för två veckor sedan. Om våra förkortade distanser.
FIS vill onekligen gå mot korta tighta lopp. Men för oss damer ska det inte bara vara kort. Det ska vara extremt kort. Rena rama ungdomsdistanserna.
Det kommer naturligtvis att bli svårt att få till en så kort tävling rättvis med tanke på utrymme och plats. Startpositionen kommer att bli otroligt avgörande. (Men bara det är dramatiskt så är det väl inte så viktigt att det är sportsligt rättvist… antar jag)

Jag fick ganska mycket kommentarer här på blogg och övriga sociala medier när jag tog upp ämnet förra gången. Många höll då med och tyckte att det var konstigt att frågan om damernas hälften så länga distanser inte förs mer. Eller kanske alls.

Svalt intresse bland aktiva.
Samtidigt påvisade SVT.s intervju med övriga aktiva ett ganska svalt intresse för frågan.
Något jag tycker stämmer rätt bra överens med det jag upplever själv. Allmänheten reagerar mer än vad skidåkare själva gör i saken.
Det finns såklart flera skäl till det, men en orsak tror jag är att idrotten saknar tradition av att reflekterar över sådana här saker. Vi har alltid kört kortare än herrarna, alltså har det blivit en ordning som vi inte tänker oss kunna förändra. (Precis som att vi bara har manliga tränare och vant oss vid det).
Det är så det alltid har förhållit sig, alltså ses det som beständigt.

Energi på rätt saker
Den andra delen är ju såklart att det är svårt att debattera och förändra saker under tiden man är aktiv och tävlar. Som idrottare ska man vara positiv och lägga energi på rätt saker. På sitt eget tävlande och på det som gör att man presterar. Kanske kan man känna att man lägger fokus på fel saker om man diskuterar fel och brister istället för att bara gilla läget. Det tror jag är en stor orsak.
Naturligtvis är det så även för mig till viss del. Jag stod inte på startlinjen i La Clusaz och var förbannad över att vi bara skulle köra 3.75km i stafetten. Och jag kommer inte att stå där och vara det på söndag heller när vi ska köra 5 km masstart.
Det går helt enkelt inte att lägga så mycket energi på det, som man annars hade kunnat, om man inte var där för ett viktigare syfte.
Samtidigt hade kvinnor inte haft rösträtt heller om vi bara skulle gilla läget. Tyvärr.
Jag räknar inte med att få uppleva någon förändring under tiden jag är aktiv. Åtminstone inte på högre nivå. Åtminstone inte hos FIS.
För mig handlar frågan därför inte så mycket om att jag personligen trivs på längre distanser, utan om att jag reflekterar över hur det ens är möjligt att vi bara åker hälften så långt.
Det handlar om min vilja att få andra att inse vilka traditioner och strukturer det är som styr. Strukturer som vi inrättar oss efter utan att tänka.
Hade idrotten längdskidor uppstått idag hade vi ju knappast bara åkt halva distansen.
Varför ska vi då göra det på grund av att man för 50 år sedan inte trodde att kvinnor orkade åka mer än hälften av det männen gjorde?

26 kommentarer till “Århundradets kortaste masstart”

 1. Nina skriver:

  5km masstart? Väldigt konstigt. De sista hinner knappt starta innan de första är i mål. Det är extra tråkigt när resultatet ingår i Tour de ski eftersom startposition blir så viktigt. Ett ordentligt feltänk av FIS tycker jag. Det är inget snack om att damerna är tränade nog för att orka åka 10km liksom.

 2. Lotta skriver:

  Stå på dig. Bra att du driver debatten. Lycka till i spåren också!

 3. Tuna-Stina skriver:

  Är det några som driver den här frågan mot ”icke svenskförstående” FIS-are?

 4. Hans skriver:

  Håller med dig till fullo. Damerna borde köra 10km precis som herrarna på söndag. Har du fått någon förklaring?
  Lycka till!

 5. Peter S skriver:

  Bra Maria!
  Det du gör påverkar. Din bok är riktigt bra!
  Lycka till på Touren❄

 6. Knutte skriver:

  Helt rätt. Är dessutom helt övertygad om att det är gubbar inom Fis som beslutat detta.Rätta mig om jag har fel.

 7. Lars skriver:

  Vore intressant att höra vad FIS säger den här gången. Särskilt som förklaringen i La Clusaz var att det är standard med 10 km masstart för damer… Är den standarden ändrad nu?

 8. Nils skriver:

  Bra att du ifrågasätter normerna inom idrotten.
  Så tråkigt med all damidrott som inte behandlas lika!

 9. [...] Maria Rydqvist kritiserade förbundet för att ha kortat ner distansen i masstarten i La Clusaz.Nu riktar hon ny kritik, bara en dag innan Tour de ski premiären.– För oss damer ska det inte bara vara kort. Det ska vara extremt kort, skriver Rydqvist på sin blogg. [...]

 10. Lisa skriver:

  Väl formulerat. Instämmer helt och hållet.
  Lycka till i touren.

 11. Linda skriver:

  Bra av dig att du lyfter dessa frågor. Det behövs!

 12. Tuna-Stina skriver:

  Undrar, skriver DU eller någon annan med liknande inställning i engelsk-, fransk- och/eller tyskspråkig press?
  Om Du sitter här i Sverige och skriver på svenska för svenska/norska/finska(?) läsare sp blir det bara ett svagt skri ut i mörkret.
  Ge er på de STORA kontinentelifanterna och sluta sitt bara i den svenska lek-(sand-)-lådan!

  • Maria skriver:

   Säkert är det så. Visst vore det bra om någon gjorde det. Men svårt att hinna lägga fokus på när man är här för att tävla..

   • Tuna-Stina skriver:

    Förstår dig.
    Att bara väcka en nordisk opinion, främst Sverige, räcker inte. Du måste nog arbeta ihop med likasinnade ute i Europa.

    Om inte nu så i slutet av säsongen.
    För den här sakens skull får vi hoppas kortloppen möts med motvilja så allt fler vaknar.

    Även kontinentaler bör kunna inse det olämpliga!

 13. Göran skriver:

  En tanke är kanske för att tidsdifferanserna bland damer är större än bland herrar och således kör de kortare för att inte Weng, Östberg och Björgen får starta sista dagen och sedan kommer resten av damerna i en vågstart?

 14. Karol skriver:

  Stå på dig Maria! Du får säkert massor med näthat för att du påtalar det ojämställda inom idrott. Vill med detta skicka massor med nätkärlek och uppmuntran! Du är bäst!!

 15. Johan skriver:

  Bra att du lyfter denna frågan. Är även väldigt tråkigt att idrotter som inte har några fasta mått oftas inte får bra förutsättningar. Tänk om en fotbollsplan skulle kortas med 30 meter då skulle det bli ett jäkla liv men om däremot ett längdspår, klättervägg, skejtpark eller dylik bara finns i lite skala så är det tillräcklig anser de ”gubbarna” som bestämmer.

  Lycka till med tävlingarna i vinter!

 16. Hans Mattsson skriver:

  Bra att du tar upp detta. Helt orimligt att damerna ska åka bara 5 km i masstart! Kan tycka att ni generellt ska åka längre distanser. Det finns väl en kvinna i toppen av FIS? Har Ni lyft frågan med henne? Stå på dig i saken! He en bra tour hela laget!

 17. Olle skriver:

  Jag tror att dom (fis) känner hettan i denna fråga och dubblar insatsen. Dom misstar sig enligt min åsikt, numera är opinionen intelligentare och mer informerad än på länge. Också tack vare dina insatser som ej är obetydliga.

 18. Anna skriver:

  Medhåll!
  Hur ska det gå att köra 5 km masstart med 65 startande!!??

 19. Staffan skriver:

  Du har helt rätt Maria. 5 km är alldeles för kort. Jag som motionär åker sällan kortare än 15-20 km. Ge oss längre lopp både för damer och herrar och mindre med sprint. Saknar inviduella längre distanser. Sporten riskerar att dö ut på sikt.
  Lycka till.

 20. Anna skriver:

  Jag tycker det är jättebra att du lyfter de här frågorna. Har sett i olika kommentatorsfält män som skriver ungefär så här om dig och de här frågorna: ”hon lägger energi på fel saker, om hon fokuserade på åkningen skulle hon vara bättre” – och jag misstänker att du också sett kommentarerna av blogginlägget att döma.

  I samband med det vill jag bara uttrycka mitt stöd för att du håller ämnet levande och att det är löjligt att kritisera dig för att du engagerar dig i ditt eget arbete (för skidåkningen är ju ditt jobb och distanserna är de förhållanden som påverkar jobbet). Som att engagemang på något sätt skulle utesluta prestation!? Från djupet av mitt hjärta – TACK för ditt engagemang!

  • Maria skriver:

   Nej har inte sett några sådana kommentarsfält, men det låter väl både troligt och rimligt att det finns de som tycker så. Skulle nästan bli förvånad annars.

Kommentera