HUVUDSPONSORER:

Senaste kommentarer
h4 hemsida13 hemsida11 hemsida12

Skidförbundet söker kvinnor!

I veckan kunde vi alltså läsa den här annonsen på flera av våra skidsidor.
Om att skidförbundet söker en ny tillfällig tränare. Att Martina Höök behöver en ersättare under sin föräldraledighet.Intressant och positivt på flera plan.
Dels att Skidförbundet äntligen etablerat en ny rutin (sedan i våras) om att faktiskt utannonsera sina tjänster. (För man får väl anta och hoppas att samma rutin blir verklighet när det så småningom ska rekryteras nya tränare till A-laget.)
En faktor som gör det betydligt lättare att rekrytera rättvist och jämställd än då man som tidigare enbart handplockat tränare.
Men intressant kanske än mer att man t.o.m uttrycker att man uppmuntrar kvinnliga sökanden. Visserligen forfarande bara till en tjänst för 19-23 åringar och inte det ”fullvuxna” landslaget, men ett uttryck för att man börjar inse att man behöver få fler kvinnor och kanske aktiva åtgärder för att få det.
Hårt arbete lönar sig. Om än långsamt.
För på något sätt har väl det här under lång tid känts mer och mer som en oöverstiglig mur som varken har gått rasera eller bestiga. Muren att få skidförbundet att inse att man faktiskt har ett problem. Att kvinnor behövs och att miljön hittills inte varit tillräckligt välkomnande för det.
Så vi får väl se om det blir någon kvinna på posten eller inte.
Alltid spännande att se.


Förra helgen passade vi på att ta ett par dagar uppe i Fryksås. På lördagen gick premiären av Grönklitt Trail och Wilda var med på barnens tävling Bärra Trail. Trevligt, roligt och mycket barn som deltog (om än mest från lokalt håll).
Kul med lite nya arrangemang för hela familjen.


Att vara publik har förstås blivit lite av en ny företeelse den här sommaren. Tidigare har det varit mer sporadiskt, ibland också medan jag själv har tävlat. Nu i sommar har Wilda börjat vara med mer på löptävlingar, orientering och ett par andra evenemang. Det är sjukt roligt förstås. Att få vara med. Att hon tycker att det är kul. Nästan att jag blir förvånad över hur roligt det är att bara se på. Trodde kanske att jag skulle sakna mer att vara med själv. Att någon del skulle tycka att det var jobbigt.
Men nej. Inte ens det.
Och så är det ju så kul att träffa på alla föräldrar som också är där med sina barn. Som i minst 50% av fallen är dem man själv varit på samma tävlingar som under sin uppväxt. Några djupgående samtal hinner man aldrig med (när barnen står i fokus) men idel igenkända nickar som om man tänkte. ”Ja just det. Du är också här. Du har också barn i ungefär samma ålder. Då kanske vi kommer att ses mer igen. Om barnen fortsätter tycka att det är kul”
Och så funderar man kanske.
Eller i alla fall gör jag det.
Hur man gör bäst för att barnen ska tycka att det är roligt. Hur engagerad ska jag vara? Hur mycket får jag visa hur kul jag tycker att det här är? Och hur mycket tävling får det vara?
För det är ju så kul att heja. Och man blir ju så engagerad.
Och så försöker man tänka tillbaks på hur man själv var och kände i den åldern.
Samtidigt som man också vet att alla barn är så olika och kommer att uppfatta saker på olika sätt.
Och hur är mitt/mina barn? Vad är lagom för dem?
Och alla har vi väl vår egen syn på det där.
Hur en förälder ska vara och inte.


Skidträningsstart på ÄIF i torsdags.

3 kommentarer till “Skidförbundet söker kvinnor!”

 1. T skriver:

  Heja Maria! Bra jobbat!

 2. Bengt-Inge Karlsson skriver:

  Hej Maria!
  Hoppas allt är bra! Vad trevligt, att se ungdomarnas entusiasm och kämpaglöd! Trevligt, även att förbundet ser sig nya vägar och söker damer. Det är ju över 20 år sedan Åsa Matsson, blev ansvarig för damerna efter Jarmo Punkkinnen. Åsa, fick ta över ett övertränat damlag, då Jarmo, körde för hårt, tycker jag. Därefter, har vi inte haft damledare, med huvudansvar. Det är ju även så, även i andra länder också. Även om Jelena Välbe, har det högsta ansvaret i Ryssland, totalt! Tack vare dig, som höjer rösten emot styren och övriga, kanske vi kan luckra upp vår stelbenthet och få in fler damer.
  Därmed inte sagt, att alla ledare vi har idag inte är bra.
  Tycker att vi har en mycket fin trojka idag, som tager bra hand om vårt kära skidlandslag!
  Ha det fint Maria och din familj!

 3. Korpen skriver:

  Tack för att du kämpar för jämlikhet och tack för en mycket bra blogg.

Kommentera