HUVUDSPONSORER:

Senaste kommentarer
h4 hemsida13 hemsida11 hemsida12

Framsteg!

I tisdags var jag ner till Västerås och körde två föreläsningar. En på dagen för bland annat redovisningsbyrån Adsum och deras kvinnliga nätverk och därefter på kvällen för Västmanlands Idrottsförbund, med bra uppslutning.
I onsdags drog jag vidare till Stockholm för att delta i Medieinstitutet Fojos Seminarie om Kvinnliga idrottare i Sportmedia, där vi diskuterade hur media rapporterar om kvinnliga idrottare utifrån olika aspekter inför 40-talet sportjournalister. Therese Alshammar, Klara Svensson och jag fick representera panelen bland aktiva idrotter och förutom vår egen programpunkt där vi fick återge vår bild och upplevelse bestod programmet av ett antal kortare föreläsningar med bland annat Genusfotografen Tomas Gunnarsson samt en sportpanel representerad av DN, Aftonbladet och SVT. En intressant eftermiddag med goda inputs även om rätt mycket kändes bekant från mina efterforskningar under arbete med boken. Inte minst var det roligt att se att intresset för frågan upplevdes stort från journalisternas sida.Efter seminariet stannade jag kvar i Stockholm ytterligare en dag för några möten och inspelning av några videoklipp för Riksidrottsförbundets hemsida och satsning för jämställdhet och mångfald.
Ursprungligen var ytterligare en föreläsning inplanerade i Stockholm i går, men som blivit framflyttad några veckor i tiden.

I går kunde vi läsa att skidförbundet söker ny tränare för det nya utvecklingslaget som i år kommer att bestå av aktiva mellan 19-23 år. Öppen annonsering alltså, vilket inte varit det vanliga tillvägagångssättet och därför ett klart positivt framsteg för en seriösare och mer jämlik rekrytering.
Ett vanligt problem inom idrotten som jag behandlar en hel del i min bok är just bristen på öppna ansökningsprocesser, där tränare rekryteras efter känsla och inte på faktiska meriter. Utan öppna annonser och tydliga anställningskriterier blir det väldigt svårt att jämföra kandidater och betydligt lättare att vi bara anställer de som redan ingår i vårt eget nätverk.
Dessutom ytterst oklart med detta tillvägagångssätt att veta hur man faktiskt gör för att bli landslagstränare när man inte ser att tjänsten är utlyst förrän den redan är tillsatt och därmed omöjlig att söka.

Ett annat framsteg (åtminstone ett litet) är också att Martina Höök nu alltså blir tränare även för yngre seniorer och inte bara juniorer, vilket är första gången vi får en kvinnlig tränare för seniorer på extremt(!) länge. (Om än inte för A-laget och seniorer över 23 ännu, men ett litet steg i rätt riktning.) Det applåderar vi för.
Fin skidåkning i Kräckelbäcken några mil norr om Älvdalen under förra helgen. Säkert är det åkbart någonstans även denna helg även om det varit riktigt varmt under veckan.

10 kommentarer till “Framsteg!”

 1. T skriver:

  Bra Maria! Ditt arbete ger resultat.

 2. Johan skriver:

  Härligt!! Du gör framsteg för oss alla. Tack Maria!

 3. Johan skriver:

  Fina bilder på familjen

 4. Linda skriver:

  Bra Maria. Ditt arbete bidrar till framsteg på olika sätt!

 5. Knutte skriver:

  Bästa Maria,
  Kul och mycket stimulerande att läsa dina rapporter och inlägg i debatten. Det är svårt att ha tålamod, men nu ”rör det ju på sig” kan jag konstatera.

 6. Anna skriver:

  Hjältinna är du! Modig. Ditt arbete och engagemang är guld värt för så många.

 7. Anna skriver:

  Hej Maria!
  Vi är många som undrar om du har lagt ”tävlings ”skidorna på hyllan?
  Bra föreläsningar!

 8. Korpen skriver:

  Tack Maria! Härligt att se framstegen.

 9. T skriver:

  Låt ingen förtrycka dig. Du är en fantastisk fri själ som kommer att vinna. Jag ber för dig Maria.

Kommentera