HUVUDSPONSORER:

Senaste kommentarer
h4 hemsida13 hemsida11 hemsida12

Världens längsta skidtävling

Jag hade tänkt skriva en resumé om loppet förra helgen i Finland. Men veckan har gått i ett enda kör sedan förra helgen så jag har knappast hunnit med. Måndag till torsdag har det packats och lastats flyttkartonger och sedan i onsdags har vi nu ny hemvist i Älvdalen, 2km från vår förra bostad. Känns riktigt skönt och härligt. Att vara på plats och få lite mera space och yta att röra sig på.
Det blev ett väldigt sent beslut att jag skulle åka hit. (Som vanligt. Det här med framförhållning har vi sällan tid med i vår familj. Och saker ändrar sig ändå alltid-så det är aldrig någon idé att planera.) Tanken att överhuvudtaget ge sig på denna galenskap kom nog inte förrän förra helgen egentligen.

Men lite kort om förra helgen först.
Åkmässigt tyckte jag att det var ett framåt.
Sedan jag körde första långloppet i februari då stakningen var som sämst (efter full fokus på traditionella distanser) börjar trycket i stakningen nu komma tillbaka vilket gör att jag både klarar av att staka på tuffare banor och har bättre tryck på platten. Nu känns det ungefär som när man har byggt upp stakningen efter en lång sommar och höst. Det som man snabbt tappar igen när man inte underhåller det. Sedan så börjar väl rutinerna som är rätt annorlunda med långlopp också att sitta. Liksom kollen på materialet och vilka skidor som funkar för långlopp osv. Det är många bitar som skiljer sig åt.

Jag lyckades hänga med bättre i starten denna gång och kunde följa tätklungan, till jag tyvärr bröt staven efter 5-6 km och fick släppa. Fick en ny stav efter några hundra meter. En 13 cm längre stav än min andra stav som jag sedan åkte med i knappt en mil, innan jag fick min egen reservstav. I stavbytet kom Laila ikapp som jag sedan höll följe med fram tills 12km innan mål. Åtta i mål var ett snäpp åt rätt håll, även om det såklart var trist att stavbrottet sabbade endel.
En riktigt fin bana var det i alla fall. 69km som jag nu stakade.
Efter detta lopp känner jag att jag lätt hade fixat staka Vasaloppet också, vilket är bra att veta ifall man åker nästa år igen.


Han måste ha krympt minst en dm, för han var inte så fasligt stor Juha Mieto när jag fann honom på en stol i målkuren långt uppe idé finländska skogarna efter målgång.


Hann med en poddinspelning med superspeaker Per Forsberg också under veckan i orienteringspodden radio oringen då vi snackade skidor, jämställdhet och lite lite orientering. Kommer ut först om någon eller ett par veckor dock om ni vill lyssna.

I morgon väntar alltså 22 mil. Världens längsta skidtävling.
(I år för första gången med full banlängd till skillnad mot ifjol.)

2,5 st Vasalopp! – vilket är Mitt hittills längsta pass- som jag åkte för första gången i år.
Sinnessjukt långt alltså.
Och jag har nog inte funderat så mycket på vad jag har gett mig in på egentligen.
Inte hunnit fundera så mycket.
Så vi får väl se hur det går.
En häftig utmaning!

6 kommentarer till “Världens längsta skidtävling”

 1. Rolf skriver:

  Vad skoj att jag fick bli den förste att önska lycka till i Nordenskjöldsloppet…
  Maxa inte från start!!!!!Det hade du väl inte tänkt utan mitt råd….????

 2. Wat skriver:

  Juha……Heldiggris ;-)

 3. Bengt-Inge Karlsson skriver:

  Hej Maria!
  Följer dig live i Nordenskjöldsloppet!
  Håller tummarna för dig. Det kommer väl att stå mellan
  dig och Nina.
  Lycka till och Glad Påsk!

 4. Olle skriver:

  Oj, vilken utmaning. Vackert på något sätt, att ta sig an en sådan uppgift. Lycka till!

 5. J skriver:

  Att du vågar!!

Kommentera