HUVUDSPONSORER:

Senaste kommentarer
h4 hemsida13 hemsida11 hemsida12

Någon som utmanar ordningen

Tack återigen för ett fantastiskt stöd i det efterspel som har uppstått efter mitt blogginlägg förra lördagen och de händelser som föranledde min skidsäsong.

Omständigheter som både då, under säsong och i dessa diskussioner såklart har fått mig att fundera mycket över både ledarskap, lagsammanhållning och hur pass relevant jämställdhetsaspekten är i frågan.

Några av kommentarerna har antytt det som jag själv också kom att fundera på tidigt i höstas. Om huruvida det finns en kulturkrock mellan norskt och svensk ledarskap. En tolkning som naturligtvis inte skulle förklara hela situationen och övriga tränares agerande, men åtminstone de tillrättavisningar Ole Morten tyckte sig behöva använda på mig. Nu är jag inte tillräckligt insatt i norskt ledarskap för att veta om det finns en auktoritär kultur bland äldre norska manliga tränare mot kvinnliga aktiva, men kan i i alla fall tillstå att ledarskapet med Ole Morten påminner mig en del om när vi hade en norsk ledare under mitt första år i A-laget 2006.
(OBS Poängen med att nämna detta är att påtala en struktur!)
Det var i den vevan jag på allvar började fundera över bristen på kvinnliga tränare, redan för 11 år sedan. Känslan av att som tjej känna sig tillplattad och överkörd förekom vid ett antal tillfällen redan då. Däremellan har jag naturligtvis upplevt bra ledarskap också, och sedan dess har jag tänkt att det där inte skulle kunna hända mig igen, därför att jag blivit betydligt äldre och vågar stå upp så mycket bättre för mig själv jämfört med då. Att jag helt enkelt inte skulle låta någon behandla mig som jag blev behandlad då.
Naturligtvis hade jag helt fel. Det blev snarare värre när jag försökte stå upp för mig själv, därför att en norsk tränare inte tålde tjejer som inte sa JA JA till allt han gjorde.
En tjej som utmanar ordningen störde det han försökte bygga upp.
(Det är delvis här jag menar att både manliga och kvinnliga tränare behövs för att balansera upp klimatet)

Istället blev jag tillrättavisad, och när jag sedan inte accepterar att någon försöker sätta sig över mig blir jag ännu mer uppläxad. När jag försöker förklara dessa händelser för förbundskaptenen tar han och övriga tränare istället parti för varandra vilket slutar med att det bestämmer sig för att stänga av mig.

Frågan är vilka förutsättningar alla dessa händelser skapar för mig att kunna lösa situationen internt? Vem skulle stötta min version av det jag upplevt när ingen av de inblandade ens ville försöka förklara vad deras beslut grundande sig på?

Kan det faktiskt vara så att vissa saker måste fram i ljuset för att de ska kunna förändras och driva utvecklingen framåt?
Kan det vara så att någon ibland behöver utmana strukturerna genom att gå utanför ramen?

Jag menar, är det verkligen rimligt att stänga av en åkare utan att tydligt motivera sitt beslut?


Det är lätt att hävda att man ska följa regler så länge man bestämmer dem själv. Det också lätt att backa upp regler så länge de inte drabbar ens egen person.

Vi kan såklart inte vara helt säkra på att det här är en könsfråga. Men om man tittar på hela processen är det svårt att inte tolka det som att det är det till viss del.
Ole Morten hade förmodligen inte gått på någon av killarna lika hårt.
Det flesta kvinnor vet och förstår att det förhåller sig så.
En del män, men långt ifrån alla, förstår också att det förhåller sig så. De flesta kvinnor har någon gång i sitt liv upplevt att hon blivit förminskad av en man. Och det som är självupplevt är självklart lättare att förstå.

Skulle det nu vara så att Johan Olsson fick helt andra friheter för att han har tagit 14 mästerskapsmedaljer (och inte för att han är man) så tycker jag i så fall att dessa personliga förmåner ska vara öppna och ärliga.

På samma sätt tycker jag att om man anser sig behöva plocka bort åkare för att den inte passar in i gruppen så får man också stå för det offentligt.
Om man valde att stänga av mig, så får man stå upp för varför man valde att agera så. Jag ska inte behöva stå upp för en osanning av vad det är som har hänt.

Genom tränarnas agerande att stänga av mig från ett läger och genom senaste veckans uttalanden i media (bland annat här och här) går det inte att tolka det på annat sätt än tränarna legitimerar Ole Mortens agerande mot mig i Vådadalen och Torsby.

Frågan är vad som hade hänt om exempelvis en skidgymnasietränare hade hanterat en elev på samma sätt.

14 kommentarer till “Någon som utmanar ordningen”

 1. Linda skriver:

  Hoppas du fortsätter att jobba med dessa frågor Maria. Det är sådana som du som skapar förändring. Din erfarenhet är värdefull och de som inte ser strukturerna idag kanske ser dem om några år. Jag hoppas du får stöd och inte står ensam!

 2. Anders skriver:

  Hoppas det inte blir din sista säsong i spåret, även om jag förstår dig om det kanske inte blir fler. Stå på dig.

 3. Tuna-Stina skriver:

  Låt mig först uttala att jag INTE tycker om att du drar in Inge Bråten i händelserna. Skapa inte flera fiender!

  Sedan tycker jag, vilket någon skrivit tidigare, att vi ska skilja på landslagstruppen och landslaget. Landslaget är det gäng som landet ställer upp med i en viss tävling. Truppen är det gäng varur ledningen i första hand hämtar de som vid varje enskilt tillfälle utgör landslaget.

  Du HAR blivit illa behandlad, inte getts optimala förberedelsemöjligheter, för att komma med i landslagstruppen. När man gav Dig en ny chans ska man kunna stå och våga diskutera med Dig och de Du väljer som stödpersoner, om allt du upplevt frusterande.

  Bland annat: vem som hade informationsansvaret kring den nya linjen. Hade Du skyldighet att söka klarhet eller hade ledningen skyldighet att ge informationen till en som kommit in i truppen sent.

  Ditt senaste epos andas kraftig indignation och det bästa är att ligga lågt, hämta energi samt finna en stödperson och senare kräva en diskussion med SSF/längd.

  Ha det så skönt du kan i vår.

 4. Niklas skriver:

  Tack för att du berättar. Hoppas du blir ledare en dag. Du behövs! Tror på dig!

 5. Anna skriver:

  Kom igen Maria. Vi är hur många som helst som vill se dig i spåret igen.
  Du kommer igen med ny energi där ute. Du ska få chansen att kunna ge allt där ute i spåret på ett rättvist sätt.

 6. T skriver:

  Heja Maria! Tycker du är fantastisk som vågar stå upp och höja din röst. Fler kvinnliga tränare är lösningen. Maria du måste bli tränare! Ditt mod ger många ett hopp om en förändring. Många förtrycks varje dag genom mobbing och känner igen sig i din situation. Fortsätt kämpa och ge aldrig upp. Någon måste gå före. Den är du.

 7. Sussie skriver:

  Hej Maria!
  Om motivationen och energin finns så hoppas jag att du satsar vidare mot OS. Även fast att du är sist in i laget och måste ”bevisa” finns det alltid någon som finns med i laget och inte har eller levererar på topp.
  Inga namn nämnda. Som inte alltid är rättvist. Ta chansen.

  Lycka till!

 8. Bengt-Inge Karlsson skriver:

  Hej Maria!
  Du är lika stark, i dina inlägg i denna ”onödiga debatt”, som du är i skidspåret. Med onödiga, menar jag att det skulle aldrig fått hänt! Varför, får du inga svar, från tränare och ledare! De verkar glida undan. De kan väl uttala sig om det är rätt eller fel och i så fall varför! Grip, har jag alltid, hållit för en bra ledare. Nu är ju säsongen över, då får de ju ”städa upp”, det som har hänt, både bra och mindre bra! Du tog upp kultur och struktur, på norska ledare. Det är som i Sverige, det växlar, från olika landslags-epoker. På en sak skiljer, sig det kanske, att det har blivit ett stort fokus, på topp och det skapar bredd, helt automatiskt. Men samtidigt, måste man var mer mån om deltagaren. Man måste stötta i alla situationer, inte behandla åkare, på det sätt du har blivit utsatt, för! Som ledare, hade jag sett upp till dig, att du brydde, dig om din familj. Om inte, hade jag nog undrat lite grann! Nä, du Iversen, som är en skicklig tränare, men det krävs mer än så! Man måste vara Stor, som människa till alla, inte skapa klyftor och onödiga problem!
  Maria, tänk om! Satsa på Sydkorea och visa dem! Hoppas du orkar ladda om! Du ser vilken uppskattning, du får och har!
  Ha det Bra!

 9. Elisabeth skriver:

  Heja på Maria, Viktiga saker du tar upp. Kan inte låta bli att nämna att det är bra tajming att det just nu går ”Morgans mission” på TV. Jag hoppas Svenska skidlandslagets ledare sätter sig och tittar på det! Det skulle verkligen vara behövligt. Visar väldigt bra hur man hanterar strukturer,kulturer, jargonger och konflikter i grupper.

 10. Nina skriver:

  Jag tycker att det är lite fånigt att hävda att det är korrekt att ge vissa åkare rätt till positiv specialbehandlng, i det här fallet möjlighet att ha med sin familj. Det är väl någonting som alla familjer behöver och det är inte bara den specialbehandlade åkare som har barn. Hur många medaljer behöver en åkare ha för att få ha med sin familj? 5? 10? Eller är det magiska antalet 14?

  Det är också enormt fånigt att be dig att ljuga om varför du blev avstängd. Om det nu var ett korrekt beslut, varför skulle du behöva ljuga om det? Landslagsledningen borde stå för det beslutet borde mot dig och mot resten av truppen om det nu var ett så bra och rimligt beslut.

  Du tar upp viktiga frågor och det är starkt av dig. Jag hoppas att det blir en förändring.

 11. Tuna-Stina skriver:

  Vem betalade (betalar) kostnaderna för medföljande familjemedlemmar?

Kommentera