HUVUDSPONSORER:

Senaste kommentarer
h4 hemsida13 hemsida11 hemsida12

Vem är det som behöver rannsakas?

Tack för en helt fantastisk respons efter förra inlägget.
Det blev många kommentarer och meddelanden att läsa igenom där stödet från er betyder väldigt mycket för att det ska kännas värt att föra diskussionen vidare. Så stort tack för det!

En debatt som följts upp bland annat här Expressen 1, Expressen 2, här Aftonbladet och här Svtsport. Och på en del andra ställen.

Med svaret att tränarna tydligt backar upp varandra och uttryckligen menar att de inte tar åt till sig av kritiken överhuvudtaget.
Svar där både Rikard Grip och Johan Sares tydligt och otvivelaktigt supportar Ole Mortens ledarskap. Ett ledarskap där Ole Morten Iversen säger åt mig att eftersom jag är sist in så har jag mer att bevisa än de andra tjejerna i laget.
Ett ledarskap där Ole Morten Iversen hotar med att jag kommer att petas ur laget om jag inte lägger mig platt inför de andra tjejerna och ber om ursäkt för mitt kraftiga överträdande.
(En utebliven samling då jag behövde ringa hem till mina barn.)
Ingen av dem förnekar hur jag har blivit behandlad utan att anser att de har agerat korrekt och enligt förväntan.

Tre män som tydligt väljer att ta ställning för varandra och tydligt indikerar att det är jag som är problemet.
Där ingen av dem ännu har stått till svars för det faktum att jag stängdes av från ett träningsläger.
Där ingen av dem har förklarat vad som verkligen låg till grund för denna avstängning.


En situation där jag blir uppmanad att inte säga sanningen till varför jag inte fick följa med till Frankrike, utan att istället backa upp en lögn om att det blivit för tätt mellan lägren för mig, trots att det enbart varit deras beslut.
En absurd situation på många sätt.

Johan Sares uttycker att det är tråkigt att jag yttrar min kritik via min blogg och inte direkt till dem, trots att det är precis det jag redan har gjort, utan någon lösning.Tränarna beslutade att stänga av mig. Jag bad om en vettig förklaring, men fick bara veta att det var en sammanvägd bedömning. Jag föreslog ett möte, men enda möjligheten till möte var att jag tog mig till Östersund ett visst datum för möte med Rikard Grip, Ole Morten Iversen och Johan Granath tillsammans. Ett tre-mot-en möte där de redan innan tydligt bestämt sig för att backa upp varandra vilket inte fick mig att ser hur ett sådant möte skulle innebära någon förbättrad situation för mig.

Frågan är vilka förutsättningar en sådan här miljö ger andra åkare att kunna framföra kritik överhuvudtaget? Hur ska någon av de andra tjejerna våga framföra synpunkter när de ser att kritik kan innebära avstängning? Hur ska någon våga gå utanför mallen för hur en bra lagkamrat ska vara, när ett litet avsteg från normen tydligt markeras med tillrättavisningar och straff?

En tydlig skillnad går också att skönja mellan de lösningar man skapat för att underlätta för Johan Olsson för att få honom att stanna kvar i laget, och det bristande intresse man visade mig för att skapa liknande förutsättningar.
Fördelar som Johan Olsson, enligt Johan Sares, hade gjort sig förtjänt av efter 14 mästerskapsmedaljer.
För mig handlade det istället om, som Sares själv uttrycker det, att underställa sig och anpassa mig till deras regler.
En skillnad över vilka åkare som behöver underställa sig regler och vilka som inte behöver det.

Så min fråga är fortfarande den samma. Går ett ledarskap med tydliga tillrättavisningar, hot om att bli utkastad, avstängning utan förklaring och skilda krav om underställande av regler för olika individer i linje med idrottens värdegrund?
Är detta ett modernt ledarskap och är det detta som för idrotten framåt?

42 kommentarer till “Vem är det som behöver rannsakas?”

 1. Malin skriver:

  Man blir bara mer och mer förbaskad ju mer man läser. Stå på dig. Hoppas du känner att du har många på din sida.

 2. Ann skriver:

  Detta verkar ju helt sjukt. Man verkar vilja bygga lag på ett otroligt omodernt sätt då alla måste vara lika. Om man lyckas få Zlatan att fungera i ett svenskt landslag, ska man väl lyckas med dig också tänker jag :)
  Och hur det hör synsättet och lagbyggande påverkar intresset och möjligheterna för tjejer generellt att fortsätta efter typ 24 års ålder, det vill jag inte ens tänka på…. i ett lag tar man väl vara på och respekterar varandras olikheter?

 3. Henrik skriver:

  Riktigt pinsam hantering av ledarna.

 4. Tuna-Stina skriver:

  Jag skrev igår:
  ” Det har skrivits en del om att längdlandslaget kanske har ändrat filosofi. Den nya filosofin, förstärkt laganda, skulle då ha gåtts igenom på det läger Du Maria inte var med på. (?)

  Vems ansvar är det, om mitt antagande stämmer, att informera en ny lagmedlem om detta?
  Hade Maria en oskriven skyldighet att förhöra sig om vad som avhandlats på första ”filosofilägret” eller skulle ledningen ha gått igenom individuellt med henne?

  Det här förlåter på inget sätt tränarens och/eller övriga ledningens burdusa uppträdande varken i Torsby eller senare.”

  Hade ledarna informerat Dig om lagregler skulle ni ha kunnat träffa en överenskommelse om vad du sp, människa hade behov av. Ex kontakt med familjen litet mer än vad de andra hade behov av.

 5. Karin skriver:

  Man blir både ledsen och arg när man läser hur du upplevt det hela.

 6. Olle skriver:

  Jag tror att gubbledarna känner sig hotade och intar en defensiv position vilket är naturligt såklart. Du har uttryckt väldigt kraftfull och berättigad kritik mot mansdominansen ett flertal gånger som irriterar dom.

  Av erfarenhet vet jag att psykopater ofta söker sig till positioner av makt och inflytande över andra. Man bör vara vaksam och inse att man aldrig kan vinna mot en psykopat. Dom har ett övertag som du aldrig kan matcha, någonsin. Det enda motmedlet är en sammanslutning.

  Du har mitt 100 procentiga stöd! (Om det fanns mer än 100 procent så hade du fått det också)

  • P skriver:

   Din slutsats att de är psykopater är ju tagen helt ur luften.

   De har bestämt regler/hur man ska vara och har svårt att sätta sig in i Marias situation när hon vill tulla på dem. De tycker antagligen att de redan gjort henne en tjänst att få komma in fast dörren redan var stängd.

   Sedan håller jag på dig Maria! Skumt att bli så provocerad när du försöker förklara dina behov som faktiskt kan ändrat sig från att du bad att komma tillbaka. Självklart kan inte man få igenom alla sina specialgrejor men om man vill ha elitidrottare med barn med i landslaget så får man nog vara beredd på speciallösningar och en diskussion. Känns som de har ngn sorts rangordning i laget vilket inte är ovanligt.

   Jag själv slutade, kanske för tidigt, för att det inte gick att kombinera jobb, elitsatsning och barn då det hade blivit så att mina barn hade fått lida för det. Jag hade gärna fortsatt om jag inte känt så. Och om inte rangordningen i laget hade varit så hårt cementerat.

   Hoppas du kan fortsätta om du känner att du vill det.

   • Olle skriver:

    Jag sa aldrig att de var psykopater, bara att vara vaksam.

   • Olle skriver:

    Jag finner även antydningen om att fortsätta en karriär efter barnafödande skulle orsaka lidande för barnen och vara på något sätt omoraliskt väldigt avslöjande.

    • P skriver:

     :) Jag antydde att jag kände att mina barn hade fått lida eftersom jag jobbade 100%. Hur andra känner om detta eller hur verkligheten ser ut för dem är fritt att tolka eller kolla med dem direkt. <3

 7. genex skriver:

  Deras sätt och attityd känns oerhört föråldrat.

 8. Tuna-Stina skriver:

  Olle: inte alla kraftfulla ledare är psykopater. Jag vill nog vara litet försiktig med etikettering.

  När den här uppståndelsen lagt sig skulle jag rekommendera Maria att söka kontakt med SSF för en lugn, analytisk, diskussion. Gärna ha någon med sig för att inte hamna i 3-1 underläge numerärt. Maria MÅSTE rensa luften, annars är risken stor att hon drabbas av något ännu värre än en vinter/vårs frustation.

  Jag har inte ändrat uppfattning om tränarens och/eller övriga ledningens burdusa uppträdande varken i Torsby eller senare.

  Nu är bollen satt i rullning och det ska Maria ha kredit för. Inte helt otroligt att flera åkare i laget vaknar upp, det tycks kunna finnas flera starka viljor i det teamet än Maria. Bara att hoppas de aktivt stöttar Maria. Det får gärna ske i en inre diskussion och behöver inte läcka ut till allmänheten.

  Förmodligen måste ändringar ske i ledningen för svensk längdåkning inför 2017-2018.

  Men Marias hälsa måste gå först.

 9. Ingemar skriver:

  Hej Maria!
  Följt via tidningar och läst dina krönikor. Uppfriskande har ditt skrivande varit. Nu första gången på din blogg.
  Då jag läste om din landslagsledningskritik sa jag till omgivningen att vi får veta hur rätt Rydqvist har utifrån hur ledningen svarar.
  Gubbarna har gått till samlad attack. Pregnanta och pompösa. Och barnsliga.
  (För att följa upp din tanke om olika behandling av skid- kvinnor och gossar… Inte hade Johan Olsson mött samma svar om han påtalat något som inte fungerat inom landslaget.)
  Gubsen visar upp sitt dåliga ledarskap just genom sitt svar på din kritik – alldeles oavsett hur rätt eller fel du har.
  Du fick ut dem på plan. Tror varken du är ”för mycket” feminist eller rättshaverist.
  Finns likheter med den oprofessionella norska skidledningens sätt att uttrycka sig hos svenska ledningen.
  Tror dina reaktioner är sunda och friska i en överkontrollerande miljö.
  En ledning som klumpar ihop sig. Känner sig förorättade då de intalat sig – genom gruppggubbgos – hur förträffliga och rättskaffens och rättvisa de är.
  Jojo. ”Vända blicken”, sa de.
  Sektvarning på dem, säger jag, och minns en snubbe som gjorde sig till tolk för Kallas känsloliv förra säsongen.
  Behövs nog självrannsakan där inom ledningen.

 10. Ole Morten Iversen skriver:

  Du vil bare starte kamper slik at du kan selge boken din, holde deg på å skrive.
  Du bør ikke sette deg selv i vårt tilnærming med Johan Olsson.
  Selvfølgelig får jeg sint når du jukse på trening
  Jeg forventer en unnskyldning så snart som mulig her på din side for meg.

  • Ingemar skriver:

   Utgår från att någon skrivit i Ole Morten Iversens namn.
   För inte kan väl en anställd av skidlandslaget så låta offentliggöra sina bristande ledarskapskvaliteter.
   Först ett konspiratoriskt antagande. ”Selge boken”
   (Har inte med sakfrågan att göra.)
   Sedan en opedagogisk tillrättavisning med von oben-attityd: ”sette deg selv i vårt tillnaerming”.
   (Inte Iversens sak att döma över.)
   Att Iversen blir ”sint” är inget som ska tas som ”Selvfölgelig”.
   Blir Iversen ”sint” visar han oprofessionellt ledarskap. (Finns kurser för män som har problem med humöret.)
   Sedan kommer släggan från von-oben-oben position.
   ”Jeg forventer en unnskyldning”… Iversen nöjer sig inte med att kräva ursäkt. Han talar också om var: ”Her på din side”.
   Iversen kan sedan inte låta bli annat än att avsluta med två onödiga ord. ”for meg”.

   Jodu, Iversen. I ditt ledartänk är det säkert mycket ”meg”.
   Du framstår för mig som en ynklig ledare.
   Det kan vara så att du har områden du är duktig på inom skidträning. Men du visar upp bristande personliga kvaliteter.
   Vi vet alla som läst ditt inlägg här på bloggen att du inte ska kommunicera som ledare. Du har inte kompetensen.
   Klarar du dig genom den här konflikten lär du snart skapa en ny. Så gör alltid inkompententa kommunikatörer.

   • Carl-Erik skriver:

    Klart detta inte är skrivet av Ole Morten Iversen. Det er överhuvud taget inte korrekt norsk, säkert någon som skrivit på svenska och använd google translate.
    Kan det handla om att Ole Morten är norrman, är det där skon trycker?

  • Tuna-Stina skriver:

   Jag tvivlade redan igår att det inlägget hade skrivits av tränaren Ole Morten Iversen.
   Och jag tvivlar nu.

   Skulle det vara ha, ja då har SSF ett mycket, mycket, mycket större problem att lösa än det som kommit fram via Marias reaktion.

   Om Du läser det här Ole Morten Iversen gå då in på Marias blogg och dementera att orden är dina.

   Är detta från tränaren, ja då måste det bli ett rättating inom SSF/längdskidor.

   • P skriver:

    Det är såklart någon som använder Ole morten som pseudonym!

    • Tuna-Stina skriver:

     Vill ha det bevisat/verifierat.

     • Nordmann skriver:

      Du trenger virkelig ikke å få det verifisert at Iversen. Alle med noenlunde omløp i hodet, såfremt man kan norsk, ser at den teksten ikke er skrevet av en nordmann. Det er skrevet på svensk inn i Google Translate og så oversatt, det ser du på setningene i innlegget.

      Iversen selv derimot, klarer å skrive utmerket norsk uten å måtte bruke Google Translate..

   • Tuna-Stina skriver:

    För hela Sveriges skidälskare hoppas jag det är som Nordman skriver. Ty ve och fasa för det drev mot Norge och norska medborgare som annars skulle starta i svenska skidhjärtan.

    Det här inlägget ändrar dock inte min uppfattning om att Maria har hunsats av svenska skidledare.

 11. Lena skriver:

  Hoppas fler i skidsverige backar upp dig så du slipper ta den här kampen själv.

 12. Emma skriver:

  Blir så glad att du orkar stå på dig trots det anmärkningsvärda bemötandet du får! Vi är många på din sida

 13. Anna skriver:

  Stå på dig Maria! Krävs stort mod för att gå din väg! Ledarnas svar till pressen visar tydligt på att du är rätt ute! Oavsett om de har rätt eller fel bemöter de dig med dåligt ledarskap! Det är ingen öppen anstalt ni är på när ni är på läger- det måste finnas rum för individuella behov! Jag hoppas också de andra tjejerna kan stå upp för dig men bemärk att de blir också en slags gisslan i denna situation från deras synvinkel och väl inget varken du el andra kan kräva. Jag tycker du är tydlig med stt utgå från dig! Hoppas det vänder! /Anna

 14. Nina skriver:

  Stå på dig Maria! Det sättet som ledarna agerar på – oprofessionellt är bara förnamnet

 15. Klara skriver:

  Stå på dig Maria! Du är en sann hjälte, fan va jag önskar att de andra tjejerna (och i bästa fall även killarna) i laget backar upp dig lika mycket.

 16. Johan skriver:

  Kämpa Maria! Ledarna förstår inte ett modernt ledarskap. Vilka värderingar styr landslaget?? Mycket besviken. Du vet hur många som sår på din sida Maria och vi önskar dig allt gott i framtiden. Lycka till!

 17. Ola skriver:

  Norsk ledarkultur verkar inte sund… Ledarna borde skämmas!

  • Stefan skriver:

   Vi kan nog inte dömma ut norsk ledarkultur från en persons agerande. Dessutom säger det något om SSFs ledarkultur då Grip och Sares backat upp Iversens agerande hela vägen.

 18. Peter skriver:

  Du behandlas illa för att du är kvinna. Så är det. Punkt. En del av förtrycket mot kvinnor världen över har vi sett prov på här. Jag är man och vet hur män talar om kvinnor. Vidrigt! Jag uppmanar alla kvinnor att resa sig och höja sina röster! Tack Maria!

 19. Anna skriver:

  Var är övriga tjejer i landslaget? Varför är de så tysta?
  Varför stöttar de inte Maria?

  • Stefan skriver:

   Dom kanske varken vill eller kan göra det, och ingen skugga ska falla på dom. Det finns inte möjlighet att offentligt stötta Marias kritik även om dom skulle vilja det. Det beskedet har dom ju tydligt fått genom ledningens behandling av Maria. Sares har ju nu offentligt klargjort att dom inte ämnar ens betrakta Marias kritik än mindre låta den förändra något.

   • Anders skriver:

    Dom kanske helt enkelt inte håller med Maria eller tycker ledningen agerat fel…här på sidan är det ju bara Marias version som kommer fram..

    • Nina skriver:

     Nja, ledarnas version kommer väl fram i de tidningsartiklar som Maria har länkat till?
     Det är inte så lätt att stötta någon när det blir sådana repressalier om någon vill ringa hem till sina barn.

 20. Stefan skriver:

  Det tråkiga i den här historien är att fram för allt Iversen förmodligen är övertygad om att han gjort rätt, självklart vet han att det inte ser bra ut. Vad Grip och Sares egentligen tycker är svårt att veta men att domnu offentligt går ut och säger att det är Marias fel och backar upp Iversen fullt ut tyder väl på att dom har begränsad analysförmåga, samt agerar väldigt oprofessionellt mot en aktiv som kommer med kritik. Högre kompetens borde krävas på deras poster.

  Deras agerande mot Maria sänder ju tydliga signaler till övriga åkare vad som händer om man protesterar. Vill vi ha ett landslag som fungerar på det sättet?

 21. Wat skriver:

  En dyrekjøpt opplevelse Maria. Bittert ;-(
  Du har nå fortalt (alle som vil høre) hvor David kjøpte starkölet. Videre polemikk med disse rasshølene her vil bare slite deg helt ut, og du fortjener langt bedre enn som så.
  Legg dette bak deg, og kom knallhardt tilbake.
  For det må jeg si, at den klassiske nordiske landslagsmodellen virker autoritær og umoderne. Dagis er jo merkelappen som du selv benytter.
  For meg er det opplagt at de beste utøvere innen utholdenhets-øvelser selv har nådd innsikt om egen kropp og muligheter. De beste trener rett og slett seg selv, og de bør gis mulighetene til det. Dette henger tett sammen med mental modenhet.

  Derfor ser jeg ingen grunn til at du ikke skal kunne trene deg selv til å bli sterkere enn noen gang. Med base i Ãlvdalen og familie bør du kunne finne ro og harmoni til å ta nye steg. Vekk fra konformiteten og middelmådigheten dere påtvinges under Forbundet.
  Da vil du ikke minst slippe det rotteracet som evig plikt-tävlinger er. Tenk f.ex hvor mange løpere som har fått ødelagt helse og sesong av Tour’n.
  Med ny ro og stabilitet bør du, dom egen sjef kunne stabilisere deg som topp-3 på SMs 30 km, og kanskje duathlon. Du får kanskje ikke gå med Vattenfall-mösse, men du får gå med verdighet.

  Kom tilbake Maria, kom tilbake med stil….

  w

 22. Micke skriver:

  Har under hela säsongen undrat varför du inte har presterat bättre resultat, men efter att ha tagit del av din berättelse, så förstår jag att du tappat mycket focus, motivation, trygghet och glädje i ditt idrottsutövande. Och vem skulle inte bli dränerad på energi, av en sån behandling.
  Tycker detta är pinsamt dåligt hanterat av tränare och landslagsledning.
  Skulle vara hur coolt som helst, om du kunde hitta glädjen och motivationen igen, och ta dig hela vägen
  till OS…

  Kämpa Maria, kämpa!

 23. Olle skriver:

  Med nya ledare och förnyad motivation så är allt möjligt, även OS medaljer.

 24. Anna skriver:

  Hej Maria!

  Håller med Föregående talare. Hitta motivationen, glädjen igen i spåret och ända till OS. Du är en klippa på sommarträning och du kommer att få till det på snö. Det har du visat på förr. Go Maria!

 25. Bengt-Inge Karlsson skriver:

  Hej Maria!
  Tråkigt! Fruktansvärt, det som hänt dig! Mobbing på landslagsnivå 2016-17. Det måste redas ut. Kom inte bara ensamt till mötet, med de tre. När man träffas på ett så kallat utredningsmöte, skall båda parter vara lika i antal!
  Har ju följt dig på resan från Småland och nu i Älvdalen.Den får inte sluta på detta sätt! Det är orättvist, emot dig Maria! Grip och Sares, har ju varit resonabla herrar. De måste ju även vara insatta i vad du presterat för skid-sverige. Det är ju STORT! Man behandlar inte någon, på detta sättet, du har utsatts för. Tycker att Ole, skall krävas på en ursäkt till dig! Gärna offentligt! Samtidigt en förhoppning om att det aldrig, kommer att hända igen! Har vi skidåkare i världsklass, då måste vi ha ledare i samma klass, annars blir inte resultatet bra!
  Ha det BRA, MARIA!

  • Ann skriver:

   Håller med. En offentlig ursäkt vore vad du borde få.
   Stå på dig så kommer du att gå stärkt ut detta.
   Ha en skön vår!

 26. Johan skriver:

  Maria jag kommer alltid stå i första led att försvara dig. Tack för att du höjer din röst mot orättvisor och ger hopp. Maria bryter kyla och mörker och tänder ett ljus i våra hjärtan.

Kommentera