HUVUDSPONSORER:

Senaste kommentarer
h4 hemsida13 hemsida11 hemsida12

Poängen är att medvetandegöra

Nytt år blev det också alltså. Hoppas ni fick en trevlig övergång.
Det hade vi här, även om det blev ett kort firande med skål lite före tolvslaget och ett extra skål för guld-Stina såklart.
För egen del finns väl annars inte så jätte mycket att säga om gårdagens etapp. Det var bra att det minst viktiga loppet för mig kom först på touren, för att få en dag till på sig att komma igång efter förkylningen. Det var väl mest så jag såg det. Nu blir ju startpositionen inte hejdundrande för dagen, men det är ju så det blir för distansåkare på dessa tourer, även om de faktiskt gjort om reglerna lite till i år och även väger in FIS-punkterna, vilket gör det klart bättre.
Det blir sen start för oss idag. Inte förrän fyra kör vi igång.

Tack också för er feedback igen på förra inlägget. Ett inlägg som det blev reaktioner på bland annat Här Aftonbladet. Här Expressen. Här Svtsport. Och Här Radiosporten.

Poängen är medvetenhet
Trots att jag alltså redan då skrev lite angående responsen från olika håll, från allmänhet, media och andra skidåkare har jag fortsatt att fått frågan om vad andra damskidåkare tycker i saken. Ja till och med om ifall vi kommer att gå ut i någon slags gemensam protest mot våra kortare distanser! (Som någon slags gemensam bojkott ungefär.)

Så kanske måste jag förklara det här lite närmare. Att något sådant absolut inte är min ambition. I princip har jag inte försökt påverka någon aktiv överhuvudtaget i det här. Knappt ens diskuterat frågan.
Grejen är väl att jag egentligen inte är intresserad av att försöka ta reda på hur många andra damer som tycker som jag eller inte. Det viktiga i det här är inte att få fram någon form av omröstning ifall vi ska ha längre eller kortare distanser. Det är helt enkelt inte på det planet den här frågan bör diskuteras.

Det plan frågan istället bör diskuteras på är hur vi kan medvetandegöra den syn vi faktiskt har på kvinnor. Det vill säga hur det ens kommer sig att man ser på oss som något som bara ska köra hälften så långt.
Hur kommer det sig att damseniorer tävlar lika kort som ungdomar och juniorer och varför det är någon slags gyllene regel att vi aldrig kan köra samma distans som herrarna?
(Undantaget en gång per år då vi kör uppför Alpe Cermis och många damer uppenbarligen gör det väldigt bra i relation till många herrar.)
Medvetenheten runt varför det förhåller sig som det gör är det som är poängen. Inte hur många som tycker si eller så om den eller den distansen.

Långt till en gemensam protest.

I själva verket tror jag att det är väldigt långt kvar tills att vi gemensamt protesterar om detta. Långt kvar tills intresse/medvetenhet blir tillräckligt stor bland alla idrottare.
På samma sätt som det är många damer som inte är speciellt intresserade av varför det är viktigt att vi har kvinnliga tränare eller varför vi även måste ha kvinnor som beslutar och bestämmer. Och precis som i det här, betyder ett lågt intresse för fler kvinnliga ledare bland aktiva inte att frågan inte är relevant.

Förmodligen är det enklare för de som inte tävlar själva att inse det märkliga i hur det förhåller sig. Med ett utifrån perspektiv och ett perspektiv över vad en liknande företeelse skulle motsvara i övriga samhället. Som idrottare har man fokus på att prestera i det som man har tränat på. Inte på att försöka förändra.

Herrklassen blir norm igen

Men som sagt. Det verkar vara en fråga som ändå intresserar många bland allmänheten. Många håller med, även om det såklart finns de som önskar vidmakthålla rådande förhållanden.
Det vanligaste och kanske enda argumentet emot som jag stöter på är i princip att damtävlingen skulle bli för utdragen, för ospännande och tråkig att titta på om vi åkte lika långt som herrarna.
Vi har inte tillräckligt hård konkurrens. Vi är för ojämna. Marit, Therese (ifjol) eller Flugan skulle vinna för överlägset, heter det.
Men det jag undrar då, är hur man kan avgöra reglerna efter hur mycket det skiljer mellan åkarna i damklassen i relation till herrklassen. Är det ens relevant? Varför fungerar herrklassen som någon slags norm även här?
Ska damerna åka 5 km och herrarna 10 km på grund av att det FÖR TILLFÄLLET blir större tidsavstånd i damklassen än i herrklassen?
(Tidsavstånden är förmodligen inte bestående för all framtid.) Och blir det verkligen mindre kul att titta på en tävling bara för att någon är överlägsen?
Kan det inte bara vara häftigt att se Marit, Thereses eller Flugans överlägsenhet? Hur några kan vara så fantastiskt bra.
Är detta verkligen skäl nog för att damer ska tävla på ungdomsdistanser?

”Herrarna ska åka 10km (norm), men damerna får bara åka 5 km för där skiljer det några sekunder mer mellan Första och tionde plats, så det vill ingen kolla på..”

Känns det argumentet verkligen rimligt?


Ny dag i superherodräkten

10 kommentarer till “Poängen är att medvetandegöra”

 1. Ida-Seol skriver:

  BRA och TACK Maria :D

  Att ingen (uppenbarligen med tanke på alla möjliga reaktioner) tidigare har ifrågasatt betyder inte att det ämne du tar upp inte ska belysas.
  Tyvärr är det fortfarande svårt för många när kvinnor visar sig vara både starka, trygga och självständiga inom både idrott och på andra håll i samhället.

  Din bok är så viktig och visar på hur patriarkala strukturer styr väldigt många områden globalt även i idrottsvärlden – jag hoppas att fler öppnar upp både ögon och öron, backar från sitt invanda försvar och verkligen lyssnar, tänker och funderar!
  Du gör skillnad!

  LYCKA TILL på Tour de Ski och GOTT NYTT ÅR :D

  KRAM/ Ida-Seol

 2. Hans skriver:

  Lycka till och kör hårt idag!

 3. Per Persson skriver:

  Är det en brödgran bakom dig på fotona med ”superherodräkten”? https://sv.wikipedia.org/wiki/Br%C3%B6dgran

  • Maria skriver:

   Ser ut att vara det!
   Fränt träd!

   • Per Persson skriver:

    Ja, jag såg ett sådant i Visby när jag var där för snart 10 år sedan. Sedan har jag varit litet förtjust i det.

    Vi kanske råkas i Älvdalen i sommar. Jag brukar befinna mig i Evertsberg från midsommar och några veckor framåt. Annars är jag uppvuxen i Gnosjö och har rötter i Smålandsstenar.

  • Anette skriver:

   Ser ut som det som kallas för ‘Monkey pod tree’ i västra Kanada!

 4. BjornG skriver:

  5 km massstart ger en tävling som är helt över på ~15 minuter – det är inte just bra TV, man hann inte ens sätta sig framför TVn, 10 km ger ca 30 minuter idrott, 15 km ca 45, 45 minuter tävling borde vara lagom för en 60-minuters TV-sändning…

 5. Sussie skriver:

  Hej Maria!

  Vill bara säga att det är så kul att du är tillbaka i spåret igen.
  Du har så mycket mer att ge där ute och du ser stark ut.

  Önskar dig lycka till!

 6. Tuna-Stina skriver:

  Sussie skrev:
  ”Hej Maria!
  Vill bara säga att det är så kul att du är tillbaka i spåret igen.
  Du har så mycket mer att ge där ute och du ser stark ut.
  Önskar dig lycka till!”

  Vi instämmer.

 7. Oskar skriver:

  Ungdomarna och juniorerna kör lika snabbt som damseniorerna. 5km fungerar bra, tur har vi och ni att inte Johaug är med. Lite spänning blir det ju då. Och sen är touren till för allroundåkare som självklart ska få en fördel för att de åker bra i både sprint och distans i form av bättre startposition.

Kommentera